Warme radicchiosalade met vinaigrette van tomaat

Salades zijn altijd welkom. Ik ontbijt graag met een salade als ik de tijd heb. Zeker op het balkonnetje in de zon. Heerlijk vakantiegevoel.

Deze salade is niet echt bedoeld voor het ontbijt, maar kun je wel als lunch overwegen of gebruiken als maaltijdsalade. Hij is lekker vol en je hebt even de tijd nodig om hem te bereiden. Maar geloof me: deze salade is het meer dan waard!

 

Wat heb je nodig?

  • 7 pruimtomaten (kern eruit gesneden, in halve stukken)
  • 3 eetlepels olijfolie (extra vergine)
  • 2 eetlepels rode-wijnazijn
  • 1 theelepel honing
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 6 teentjes knoflook (dunne plakjes)
  • 900 gram andijvie
  • 1 ui (gehalveerd), in ringen gesneden
  • 1 krop radicchio

 

Bereidingswijze

Neem een kleine koekenpan en verhit hierin de helft van de olijfolie. Doe de knoflook erin en fruit deze enkele minuten tot hij licht gekleurd is. Haal de knoflook eruit en laat deze uitlekken op een keukenpapiertje.

Doe nog wat olijfolie in de pan en bak de tomaten erin. Leg ze met de aangesneden kant naar beneden en bak ze zacht in. Keer dan om en bak ze goed bruin.

Neem een kommetje en doe de tomaten hierin. Verwijderd de velletjes en prak het vruchtvlees grof.

Voor de vinaigrette klop je de helft van de geprakte tomaten met de extra vergine olie, de honing en azijn. Breng deze vinaigrette op smaak met peper en zout.

Pak de andijvie en snijd de grove nerven weg. Was de bladen goed en laat ze uitlekken. Snijd ze daarna in kleine korte stukken en verhit wederom wat olie in een koekenpan.

Fruit de ui er glazig in. Voeg de andijvie toe en schep regelmatig om tot de andijvie geslonken is.

Schep de tomaten er nu doorheen en breng eventueel met wat extra peper en zout nog meer op smaak.

Scheur de radicchiobladen in kleine stukjes en schep ze door het mengsel van andijvie heen. Doe deze mix in een grote kom en sprenkel de vinaigrette eroverheen. Strooi ook de knoflook eroverheen uit.

 

Voedingswaarde

Per portie (100 gram): 9 gram koolhydraten, 7 gram eiwitten, 35 gram vet, 8 gram voedingsvezel, 0 mg cholesterol, 390 calorieën (1620 kJ).

 

Meer recepten

Vind jij koolhydraatarm eten en drinken ook zo lekker? Neem dan eens een kijkje op de website van de Afslank Receptenbijbel. Hier vind je meer dan 100 heerlijke recepten die je helpen bij het afvallen, maar je ook bijstaan in een gezonder leven. Verlaag je cholesterolgehalte en bloeddruk door over te stappen op heerlijke koolhydraatbeperkte gerechten.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

86