Tofusalade met dressing van gember en miso

Zelf denk ik dat er gerechten zijn die lekkerder zijn dan gerechten op basis van tofu. Zeker nu het aanbod aan vleesvervangers aan het toenemen is. Desondanks was tofu een aantal jaar geleden een dankbare vleesvervanger, omdat er nog niet veel anders was.

Wat er met deze salade is gedaan, zal je zeker doen watertanden. Het is een gevarieerde salade met veel ingrediënten, die je prima als lunch kan eten. Ook vooraf aan een maaltijd is deze tofusalade aan te bevelen.

Je hebt nodig:

Voor de salade

  • 500 gram tofu
  • 6 theelepels lichte sojasaus
  • 1 theelepel geraspte gember (bij voorkeur vers)
  • 2 teentjes geknepen knoflook
  • 1 theelepel chilipasta
  • 400 gram gemengde slablaadjes
  • 1 komkommer
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 2 theelepels sojabonenolie

Voor de dressing

  • 2 theelepels witte misopasta
  • 2 eetlepels mirin
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel bieslook (gesnipperd)
  • 1 eetlepel sesamzaad (geroosterd)
  • 1 theelepel geraspte gember (vers)

 

Bereidingswijze

Snijd de tofu in blokjes van circa 2 cm. Snijd de komkommer in zeer dunne plakjes (horizontaal). Halveer de kerstomaatjes.

Meng in een kom de lichte sojasaus, met de sojabonenolie, de gember, knoflook, chilipaste en een halve theelepel saus. Voeg de tofu toe en schep deze om tot de marinade hem volledig bedekt heeft.

Laat de tofu minstens 10 minuten marineren (maar bij voorkeur langer).

Giet af en bewaar de marinade apart.

Tijd om aan de dressing te beginnen. Meng de miso met 125 ml heet water. Zet deze aan de kant tot de miso opgelost is en voeg dan de sesamolie, mirin, bieslook, sesamzaad en gember toe. Roer goed door elkaar tot de dressing dikker wordt.

Doe de komkommer, de gemengde slablaadjes en de tomaat in een kom.

Verhit de sojabonenolie op een grillpan. Leg hier de blokjes tofu op en bak deze 4 minuten op een middelhoog vuur tot deze goudbruin is. Giet dan de bewaarde marinade eroverheen en bak het geheel nog een minuutje op hoog vuur.

Neem vervolgens van het vuur af en zet de tofu 5 minuten weg.

Doe de tofu door de salade. Sprenkel de dressing eroverheen en serveer.

 

Voedingswaarde

Per portie: 12 gram eiwit, 8 gram vet, 4 gram koolhydraten, 4 gram voedingsvezel, 0 mg cholesterol en 140 calorieën (590 kJ).

 

Zin in meer recepten?

Heb jij zin om je tanden in meer lekkere, gezonde recepten te zetten? Lees onze review van de Afslank Receptenbijbel en ervaar hoe ook jij een stuk gezonder kan gaan eten en drinken.

 

2

No Responses

Write a response

Inline
Inline