Terrine van gegrilde groenten

Een terrine is een gerecht dat in een (lekker verwarrend) terrine gemaakt is. Een terrine is een geglazuurde ovenschaal. Het idee is dat in een terrine smaken van ingrediënten (en zo’n beetje alles kan in een terrine) lekker door elkaar heen gaan. Ze worden gemixt.

Deze terrine is volledig koolhydraatarm, maar bevat ook geen vlees. Lekker dus voor vegetariërs.

 

Je hebt nodig:

  • 350 gram ricotta
  • 85 gram halfgedroogde tomaten, gehakt (en goed uitgelekt)
  • 8 grote plakken aubergine, gegrild (en goed uitgelekt)
  • 2 teentjes knoflook (uitgeknepen)
  • 10 plakken rode paprika, gegrild (en goed uitgelekt)
  • 9 plakken courgette, gegrild (en goed uitgelekt)
  • 45 gram rucola
  • 3 gemarineerde artisjokken, in plakjes (en goed uitgelekt)
  • 100 gram gemarineerde champignons, gehalveerd (en goed uitgelekt)

 

Bereidingswijze

Heb je geen terrine? Geen nood. Een cakevorm of een broodblik is een prima vervanger. Bekleed je “terrine” met plasticfolie. Laat aardig wat folie over de rand hangen.

Neem een schaal en doe hier de ricotta en knoflook in. Klop door tot je een gladde massa hebt. Breng eventueel op smaak met zout en peper en bewaar apart.

Pak de terrine en bedek de bodem met de helft van de aubergine. Snijd eventueel passend. De volgende laag bestaat uit de helft van de paprika, gevolgd door alle plakken courgette.

Smeer nu het mengsel van ricotta uit over de lagen. De volgende laag bestaat uit de rucola, de artisjok, tomaat en champignons. Druk de boel even goed aan.

Leg er nog een laagje paprika op (de overige helft) en doe hier dan de aubergine weer overheen (de overige helft). Vouw nu de overhangende stukken plastic over de bovenkant van de terrine en leg er een stukje karton op met een paar zware blikjes.

De terrine moet nu een nacht in de koelkast staan, zodat de smaak goed in kan trekken.

Verwijder de volgende dag het plasticfolie en dien de terrine op een dienschaal op. Snijd deze in dikke plakken.

 

Voedingswaarde

Per portie (100 gram): 3 gram koolhydraten, 6 gram eiwitten, 5 gram vet, 2 gram voedingsvezel, 20 mg cholesterol, 85 calorieën (350 kJ).

 

Meer gezonde gerechten

Kun jij ook geen genoeg krijgen van al die gezonde gerechten? Dan verwijzen we je graag door naar het kookboek “De Afslank Receptenbijbel”, waarin je ruim 100 heerlijke, koolhydraatarme gerechten aantreft. Heerlijke gerechten die je echt helpen bij het afvallen en gezonder leven.

12

No Responses

Write a response