Salade van gegrilde tonijn met rode grapefruit

Weer zo’n heerlijke salade van vis met een zoete, zure vrucht. De grapefruit vind ik altijd erg lekker, ook als tussendoortje. Van grapefruit kun je sap maken, maar die sap kan ook weer als dressing door salade heen.

Enfin, er is veel te zeggen over grapefruit.

Maar in dit recept wordt de grapefruit gebruikt om enige weerstand te bieden aan de overheersende smaak van tonijn. En wat blijkt? Het is precies goed. Als je het recept maar goed volgt!

 

Je hebt nodig

  • 4 grote rode grapefruits
  • 3 moten tonijn
  • 150 gram rucola
  • 1 rode ui, in plakjes
  • Plantaardige olie

 

Voor de dressing

  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 2 eetlepels amandelolie
  • ½ theelepel suiker (je kan deze ook achterwege laten over vervangen voor een koolhydraatarme variant)
  • 1 eetlepel muntblaadjes, in reepjes gescheurd

 

Bereidingswijze

Pak de grapefruits en snijd van beide kanten een plakje af. Pel ze daarna en neem de witte vliezen mee. Maak de partjes los en zet ze apart in een schaaltje.

Verhit alvast een grillpan voor. Vet deze licht in met de plantaardige olie. Rooster de moten tonijn er dan 3 minuten per zijde op. Ze moeten nog donkerroze in het midden zijn.

Laat de tonijnmoten afkoelen en snijd ze dan in dunne plakjes.

De dressing maak je door de amandelolie, de frambozenazijn, suikers en munt te mixen. Dat kan in een potje met een schroefdeksel, maar ook in een apart kommetje. Schud tot de dressing goed gemengd is.

Neem de rucola en leg die op een dienschaal. Schik de partjes grapefruit eroverheen en doe hetzelfde met de tonijn. Eindig door de dressing over de salade te sprenkelen.

 

Voedingswaarde

Per portie (100 gram): 8 gram koolhydraten, 15 gram eiwitten, 7 gram vet, 2 gram voedingsvezel, 50 mg cholesterol en 240 calorieën (1015 kJ).

 

Meer recepten

Wil jij een lager cholesterolgehalte, een lagere bloeddruk, een kleinere kans op diabetes en een verminderd risico op hart- en vaatziekten? Dan moet je koolhydraatarm blijven eten. Schaf voor jezelf de “Afslank Receptenbijbel” aan om direct goed van start te gaan. Net als heel veel andere Nederlanders en Belgen zal je er geen spijt van krijgen.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

2

No Responses

Write a response

Inline
Inline