Romige aspergesoep

Asperges zijn niet echt mijn ding. Ik vind ze niet lekker en bereid zelf eigenlijk nooit een recept met asperges. Maar er zijn veel mensen die wel helemaal weg zijn van asperges en ik heb een recept waarvan ik denk dat ik deze mensen daar plezier mee kan doen.

Dus dat doe ik dan graag.

Het recept kost niet veel voorbereidingstijd (een kwartietje tot twintig minuten) en dient slechts een uurtje te koken. Je hebt het dus in een handomdraai gemaakt, zeker gezien de beperkte hoeveelheid benodigde ingrediënten.

 

Je hebt nodig:

  • 1 kilo groene asperges
  • 1 fijngehakte ui
  • 250 ml slagroom
  • 30 gram boter
  • 1 liter groentebouillon
  • 7 gram verse basilicumblaadjes (gehakt)
  • 1 theelepel selderijzout

 

Bereidingswijze

Breek de knobbels (zo noem ik de uiteinden voor  het gemak maar even) van de asperges af en gooi die weg. Snijd dan ook de scherpe puntjes af.

Blancheer de aspergepunten gedurende 2 minuten in kokend water. Schrik ze in koud water en leg ze in een schaaltje.

Snijd de stelen van de asperges in grote stukken.

Neem een grote koekenpan. Laat hierin de boter smelten. Fruit de ui hier gedurende 3 tot 5 minuten in op een matig vuurtje. Voeg dan de stukjes van de steel van de asperges toe en bak die 1 tot 2 minuten onder regelmatig omscheppen.

Doe de bouillon, het selderijzout en de basilicum erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het daarna afgedekt nog een minuut of 15 tot 20 sudderen op een laag vuur.

Controleer de asperges. Zijn ze gaar en zacht? Zo niet, dan laat je ze nog even door sudderen tot ze dat wel zijn. Heel erg belangrijk voor de smaak.

Zodra de asperges goed en gaar zijn, neem je de pan van het vuur en laat je de inhoud iets afkoelen.

Giet de soep in een keukenmachine. Deze zal je niet in één keer vol krijgen, dus dat doe je in delen. Meng de soep tot een glad mengsel. Haal de soep door een zeef en vang het op in een schone pan. Zet deze pan op het vuur en voeg de slagroom toe.

Warm de soep zachtjes op, maar breng deze niet aan de kook!

Met witte peper en zout kun je de soep nog wat op smaak brengen. Enkele aspergepunten voeg je aan het einde toe, vlak voor het opdienen.

 

Voedingswaarde

Per portie (100 gram): 5 gram koolhydraten, 7 gram eiwitten, 23 gram vet, 3 gram voedingsvezel, 70mg cholesterol, 237 calorieën (990 kJ).

 

Meer recepten

In de Afslank Receptenbijbel tref je ruim 100 heerlijke, gezonde recepten aan. Deze recepten helpen je bij het afvallen, bij het verlagen van je bloeddruk en je cholesterol én bij het verkrijgen van meer energie. Lees onze uitgebreide review.

 

3

No Responses

Write a response

Inline
Inline