Moussaka

Aubergine, uien, tomatenpuree en lamsgehakt… Het zijn zomaar wat van de ingrediënten die je voor dit gerecht nodig hebt. Per 100 gram bevat deze moussaka 15 gram koolhydraten, waarvan het merendeel uit natuurlijke bron afkomstig is.

De kaassaus is het wat dit recept zo machtig maakt.

Wil je het proeven? Lees dan snel verder wat je nodig hebt en hoe je dit gerecht kunt bereiden.

 

Je hebt nodig:

  • 1 kilo aubergine
  • 400 gram mager lamsgehakt
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 2 teentjes geknepen knoflook
  • Plantaardige olie
  • 2 fijngehakte uien
  • 5 eetlepels droge witte wijn
  • 1 eetlepel fijngehakte verse tijm
  • 1 theelepel gehakte verse oregano
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel suiker

 

Voor de kaassaus

  • 300 ml magere melk
  • 2 eetlepels bloem
  • 30 gram halvette oude kaas (vers geraspt)
  • 250 gram ricotta
  • Klein beetje cayennepeper
  • ¼ theelepel geraspte nootmuskaat

 

Bereidingswijze

Neem de aubergine en snijd die over de lange kant in plakken van 1 cm dik. Leg ze dan in een vergiet boven een grote kom. Strooi op elk laagje een klein beetje zout en laat de aubergines gedurende 20 minuten uitlekken.

Neem een pan met anti-aanbak en vet deze lichtjes in met de plantaardige olie. Zet deze pan op het vuur en bak de stukjes lamsgehakt er bruin in. Haal het er dan uit en bewaar apart.

Vet de pan opnieuw in en roerbak de ui 2 minuten. Doe dan 1 eetlepel water erbij om te voorkomen dat de boel aanbakt. Doe de knoflook er bij en fruit alles tot de ui goudbruin is.

Haal de tomaten uit het blik en duw ze door een zeef. Gooi de inhoud van de zeef weg.

Pak het weggezette vlees en doe dit in de pan met de ui. Voeg de kruiden, tomatenpuree, het laurierblad, de gepureerde tomaat, de wijn en de suiker eraan toe. Leg het deksel op de pan en laat het geheel zo’n 20 minuten sudderen op een laag vuur.

Verwarm een grill voor.

Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog. Leg ze dan op een bakblik en kwast ze een beetje in met wat olie. Doe ze dan onder de grill tot ze goudbruin zijn en keer ze dan om. Wederom inkwasten en grillen.

Schil de helft van deze plakken in een ruime ovenschaal en schep de helft van het vlees eroverheen. Leg dan opnieuw lagen en doe de tweede helft van het vlees eroverheen.

Verwarm een oven op 180 graden voor.

Klop in een pan een beetje melk met de bloem tot een papje om de kaassaus te gaan maken. Klop er dan geleidelijk de rest van de melk door en roer door op een laag vuur terwijl het mengsel begint te sudderen. Het wordt dan dikker.

Neem het pannetje van het vuur en voeg de ricotta, cayennepeper, nootmuskaat en oude kaas doorheen. Giet de saus uit over de moussaka en zet het dan een minuut of 40 in de oven. De kaassaus moet goudbruin kleuren en de moussaka goed verwarmd

 

Voedingswaarde

Per portie (100 gram): 15 gram koolhydraten, 10 gram eiwitten, 10 gram vet, 5,5 gram voedingsvezel, 25 mg cholesterol en 175 calorieën (735 kJ).

 

Meer recepten

Wil jij je tanden in meer van dit soort koolhydraatbeperkte recepten zetten? Trakteer jezelf dan op de vele voordelen die je met het boek ‘De Afslank Receptenbijbel’ in huis haalt. Want koolhydraatarm leven levert je veel en veel meer op dan alleen maar een slanker lichaam! Ontdek het zelf.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

108