Lamsvleeskorma

Zelf ben ik niet echt een fan van lamsvlees. Ik hou gewoon niet zo van de smaak. Maar veel vrienden en kennissen doe ik er wel een groot plezier mee. Daarom deel ik dit recept. Een uitgebreid recept, waar je wel even de tijd voor moet nemen.

Voor mezelf vervang ik de lamsbout doorgaans voor rundvlees. Dan vind ik dit gerecht wel erg lekker. Ook kip is overigens een prima alternatief.

 

Je hebt nodig:

  • 2 kilo lamsbout, waarvan je het bot verwijderd hebt
  • 1 gehakte ui
  • 1 extra ui (in ringen)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 theelepels verse, geraspte gember
  • 2 theelepels koriander (gemalen)
  • 2 theelepels komijn (gemalen)
  • 1 theelepel kardemomzaad
  • 2,5 eetlepel tomatenpuree
  • 125 ml gewone yoghurt
  • 125 ml kokosroom
  • Een snufje cayennepeper
  • 2 eetlepels ghee
  • 50 gram amandelen (gemalen)
  • Geroosterde amandelsnippers (ter garnering)

 

Bereidingswijze:

Het kan zijn dat er aan de lamsbout nog wat overtollig vet zit. Deze, en ook zenen, kun je wegsnijden. Snijd vervolgens het vlees in kleine blokjes van circa 3 cm en stop ze in een grote kom.

Neem een keukenmachine bij de hand en doe hier de knoflook, koriander, komijn, kardemomzaadjes, gember, ui, cayennepeper en een halve theelepel zout in. Pureer de ingrediënten tot er een gladde pasta ontstaat.

Doe het mengsel in de kom met blokjes vlees en schep alles goed door. Laat het geheel een uur marineren.

Verhit in een grote pan de ghee (of een andere olie) op een laag vuur. Fruit de ringen ui hier circa 5 minuten in of tot de ui lekker zacht is. Voeg vervolgens het mengsel van lamsvlees met de specerijen toe. Roerbak gedurende 10 minuten en let erop dat het vlees goed van kleur verandert.

Schep hier de kokosroom, yoghurt en tomatenpuree doorheen.

Zet het vuur wat zachter en laat het gedurende een uurtje lekker sudderen. Het vlees moet straks goed gaar zijn en bijna uit elkaar vallen.

Breng de lamsvleeskorma op smaak met peper en zout en garneer met de geroosterde amandelsnippers.

Voedingswaarde

Per portie (100 gram): 80 gram eiwit, 23 gram vet, 5 gram koolhydraten, 2 gram voedingsvezel, 240 mg cholesterol, 545 calorieën (2280 kJ).

 

Meer recepten

Ben je op zoek naar meer recepten die én lekker zijn én goed zijn voor je gezondheid? Lees dan onze review van het kookboek “De Afslank Receptenbijbel”, dat boordevol heerlijke recepten staat. Onder meer koolhydraatarm en cholesterolverlagend.

4

No Responses

Write a response

Inline
Inline