Koolraap als alternatief voor de aardappel?

Veel gerechten die ik lekker vind zijn op basis van aardappel. Denk bijvoorbeeld aan friet! Ik heb lange tijd moeite gehad met het feit dat ik niet meer wekelijks naar de frituurzaak kon om te genieten van die heerlijke, gefrituurde (en gezouten) aardappelproducten en bijhorende snacks.

De koolraap kende ik toen nog niet. En eigenlijk kwam ik deze steeds vaker tegen toen ik op zoek was naar recepten zonder koolhydraten of met weinig koolhydraten.

Is de koolraap een goed alternatief voor de aardappel?

Wat is de koolraap?

De koolraap is een groente die koolhydraatarm is. De groente heeft een hoog gehalte aan het mineraal kalium. Binnen een koolhydraatarm dieet ontbreekt dit mineraal nogal eens en moet je over tot zoete aardappels. Maar ja, dat zijn weer aardappels met een hoog koolhydraatgehalte.

Koolhydraten in aardappels en alternatieven

Zo zitten er in zoete aardappels per 100 gram zo’n 17 gram koolhydraten. In aardappels zijn dat er per 100 gram zo’n 10 tot 17. In de koolraap zit slechts 5 tot 6 gram koolhydraten per 100 gram.
Daarmeee is het overigens niet de meest lage aardappelvervanger! Wil je een nog lager gehalte koolhydraten, kies dan voor:

  • de koolrabi (2-3 gram koolhydraten per 100 gram)
  • peterseliewortels (1-2 gram koolhydraten per 100 gram)

In vergelijking met aardappel

De koolraap is in vergelijking met de aardappel een goed alternatief, maar natuurlijk is het niet hetzelfde. Koolraap is vochtiger dan aardappel. Waarschijnlijk is het daardoor dat je koolraap nooit zo knapperig krijgt als aardappel (zoals bij ons recept met koolhydraatarme frietjes).

Conclusie

De koolraap is een prima alternatief voor de aardappel, hoewel de smaak zeker niet hetzelfde is. Wanneer je de koolraap gebruikt voor koolhydraatarme friet kom je goed in de buurt van echte frites, maar dan met een veel lager gehalte aan koolhydraten.

88