Hé, maar daar zitten juist veel koolhydraten in

Regelmatig post ik een recept dat ik “koolhydraatarm” noem, maar vervolgens stroomt mijn inbox vol met boze reacties: “Nou, lekker koolhydraatarm zeg! Staat stijf van de suikers!” bijvoorbeeld of “Ga je eerst eens verdiepen in koolhydraatarm, voordat je een recept post.”

Niet echt fijn om te lezen, natuurlijk. Maar ik snap het wel. Er is veel onduidelijkheid over koolhydraatarme diëten en producten. In dit artikel zal ik proberen uit te leggen waar het verschil hem in zit en waarom het ene recept wél koolhydraatarm is en het andere juist niet.

Mocht iemand dan nog eens twijfelen aan het product, dan hoop ik dat de twijfelaar doorgestuurd wordt naar dit schrijven!

 

2 soorten koolhydraten

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er 2 soorten koolhydraten zijn. De koolhydraten die ik bedoel zijn de complexe en de enkelvoudige koolhydraten.

Complexe koolhydraten zijn goede koolhydraten, die van nature in producten aanwezig zijn en die langzaam door het lichaam worden opgenomen. Er blijft van de complexe koolhydraten niets over dat in vet kan worden omgezet.

Enkelvoudige koolhydraten zijn slechte koolhydraten, die niet van nature in producten aanwezig zijn en vaak in de vorm van suikers worden toegevoegd voor meer smaak en een betere houdbarheid. Deze koolhydraten leveren korte tijd energie en worden vervolgens door je lichaam omgezet in en opgeslagen als vet.

 

Waarom een koolhydraatarm dieet koolhydraatárm heet

Een koolhydraatarm dieet bestaat niet uit 0 gram koolhydraten, want dan zou het een koolhydraatloos dieet moeten heten. Dat is niet zo. Je moet, om aan de juiste energie te komen, ook koolhydraten eten. In mijn recepten zitten dan ook koolhydraten en het liefst zoveel mogelijk complexe (gezonde) koolhydraten.

 

Veelgehoorde kritiek

Veelgehoorde kritiek op koolhydraatarme recepten in het algemeen zijn onder meer dat er fruit bij komt kijken, dat er tóch aardappel, meel of suikers gebruikt worden of dat recepten toch met rijst of pasta worden geserveerd.

Ik wil graag ingaan op de kritiek.

 

Fruit bevat koolhydraten

De koolhydraten in fruit (zoals banaan, abrikoos, avocado en appel) zijn allemaal complex en daarmee goed. Het zijn natuurlijke koolhydraten, die van naturen in een product zitten. Geen toevoegingen of bewerkingen, zoals bij bijvoorbeeld brood wel het geval is.

Daarnaast bestaat een stuk fruit niet alleen maar uit koolhydraten. Er zitten bijvoorbeeld ook heel veel voedingsvezels in fruit. Voedingsvezels zorgen voor een langzame en gelijkmatige opname van de koolhydraten in je lichaam en voorkomen dus dat de koolhydraten uit fruit als vet worden opgeslagen.

 

Meel, suikers en aardappels in recepten

In sommige recepten gebruik in inderdaad meel, suikers en aardappels. Zoals in deze muffins of in dit bananenbrood.

Zoals gezegd heb je in een normaal koolhydraatarm dieet ook koolhydraten nodig. Deze gerechten kunnen mijns inziens dan ook gewoon worden bereid, mits je ze met mate nuttigt. Eén muffin op een dag is meer dan genoeg.

En mocht je het anders willen, dan kun je in amandelmeel en hazelnootmeel perfecte alternatieven vinden voor meel. Stevia en honing kunnen weer dienen als vervanger voor suikers. Ik tracht dit in de recepten bij te schrijven, maar helaas lukt dat niet bij alle recepten.

 

Rijst en pasta

Ook krijg ik regelmatig de opmerking dat rijst en pasta nodig zijn om een gerecht op te dienen, zoals bij deze heerlijke Thaise kipballetjes en dit gerecht voor pindakip met mango.

Wederom geldt dat je af en toe koolhydraten mag toestaan, maar dat er ook prachtige alternatieven zijn, zoals:

  • Rijst op basis van bloemkool
  • Tagliatelle en andere pastavormen op basis van courgette

 

Conclusie: begin en experimenteer

Ik snap dat je goed wil beginnen met een koolhydraatarm dieet. Het is je doel om af te vallen en gezonder te gaan leven. En er is heel veel onzin op internet te vinden. Wil je zeker weten dat je goed begint? Download dan dit gratis weekmenu. Hierin word je stap voor stap begeleid om de juiste recepten te bereiden en een koolhydraatarm dieet zo goed mogelijk te volgen.

Wees daarna niet bang om ook zelf te experimenteren met gerechten! Daar komen vaak de lekkerste creaties uit.

Download gratis weekmenu

128