Garnalensaté op stengel van citroengras

Saté is één van mijn favoriete gerechten. Zeker als ik uit eten ga, verkies ik kipsaté, varkenshaassaté en ossenhaassaté boven welk gerecht dan ook. Niet heel koolhydraatarm, zeker niet met de gesuikerde saus erbij.

Dit gerecht heeft dan ook veel goed gemaakt, hoewel het hem vooral in de naam zit. Want de smaak van garnalensaté is feitelijk in niets te vergelijken met de smaak van de eerder genoemde satés. Desondanks vind ik het nog altijd een heerlijk gerecht en ben ik blij als ik het weer gemaakt heb.

Hoewel bedoeld als hoofdgerecht, maak ik ze ook nog wel eens klaar voor feestjes. Dan kan ik een dienblad laten rondgaan met deze garnalensaté. En geloof me: het is een hardloper.

 

Je hebt nodig:

  • 600 gram rauwe garnalen (lekker groot), gepeld en ontdaan van de grauwe darm
  • 3 stengels citroengras (in stukken van ca 15 cm lang gesneden)
  • 1 eetlepel olie
  • 2 theelepels fijn geraspte limoenschil
  • 1 eetlepel tandoori kerriepasta
  • 4 verse citrusblaadjes (in sliertjes)
  • 1 geknepen teentje knofllook
  • 1 eetlepel verse gember (geraspt)
  • 1 eetlepel fijngehakt citroengras, alleen het wit!
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 eetlepel kokosroom

 

Bereidingswijze

Verhit in een diepe, grote koekenpan de olie. Doe hier de knoflook, citroengras, ui en gember bij en bak het geheel gedurende een minuut of 3 goed door. Het mengsel moet een goudgele kleur krijgen.

Neem de tandooripasta en citrusblaadjes en doe die in de pan. Laat nog eens 5 minuten goed bakken. In ieder geval tot je de tandoori goed begint te ruiken!

Laat ietwat afkoelen en giet vervolgens in een blender of keukenmachine. Voeg nu ook de garnalen, de limoenschil en kokosroom eraan toe en draai door tot er een heerlijk, fijn mengsel ontstaat.

Verdeel het mengsel in zes porties en knijp ze met natte handen rond de stengels van citroengras. Laat aan het einde van elke stengel zo’n 4 centimeter vrij.

Omdat de saté vrij zacht is, kun je deze na het maken van de stengels, het beste even laten afkoelen in de koelkast. Neem hier een uur tot twee uur de tijd voor.

De afwerking is simpel: leg de saté onder een hete grille en grill ze daar gedurende 5 minuten of totdat ze gaar zijn.

 

Voedingswaarde

Per portie: 20 gram eiwit, 5 gram vet, 2 gram koolhydraten, 0 gram voedingsvezel, 150 mg cholesterol, 135 calorieën (500 kJ).

 

Meer recepten?

Raadpleeg voor meer heerlijke, koolhydraatarme recepten onze review van de Afslank Receptenbijbel en krijg toegang tot de meest uiteenlopende, heerlijke en gezonde gerechten van dit moment.

 

1

No Responses

Write a response

Inline
Inline