Filotaart met ricotta en champignons

Deze filotaart is een lekker hartig gerecht waarmee je een hele maaltijd kunt vullen. De ricotta, zure room en champignons maken het geheel lekker vol van smaak.

Op zich kun je dit gerecht ook zien als een basis. Je kan er dus ingrediënten aan toevoegen. Voor je dat doen, adviseer ik wel om het gerecht te maken zoals hieronder beschreven. Dan proef je namelijk het beste waar je het gerecht nog lekkerder kunt maken. Want smaken verschillen!

 

Je hebt nodig:

  • 270 gram champignons (in plakjes gesneden)
  • 2 uitgeknepen teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Marsala
  • ½ theelepel fijngehakte (verse) rozemarijnblaadjes
  • 200 gram ricotta
  • 2 losgeklopte eieren
  • 125 ml zure room
  • 1 eetlepel verse peterselie (gehakt)
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 60 gram boter
  • 5 vellen filodeeg
  • Een snufje nootmuskaat

 

Bereidingswijze

Zet alvast de oven aan op 180 graden. Laat boter smelten in een grote koekenpan en voeg er de champignons aan toe. Bak de champignons een paar minuten tot ze lekker zacht worden en voeg dan de knoflook toe. Laat het nu nog een minuut bakken.

Voeg er dan de tijm, rozemarijn, Marsala en nootmuskaat doorheen. Neem de champignons uit de  pan.

Neem steeds 1 vel filo tegelijk (en leg een doek over de rest om uitdrogen te voorkomen). Kwast het vel in met de gesmolten boter en vouw het dubbel. Leg de gebouwen vellen filodeeg op elkaar, als de bekleding van een taartbodem (23 cm doornsee).

Laat de randen van het deeg over de rand van de vorm uitkomen.

Klop de eieren met de ricotta en zure room en breng eventueel met wat zout en peper verder op smaak. Schep dan de helft hiervan in de vorm. Doe dan de champignons eroverheen. Schep dan het laatste deel van het ricottamengsel met room in de taartvorm en zet gedurende 30 tot 35 minuten in de oven. De taart moet lekker stevig worden!

Doe er vlak voor het serveren nog wat peterselie overheen.

 

Voedingswaarde

Per portie (100 gram): 9 gram koolhydraten, 9 gram eiwit, 35 gram vet, 2 gram voedingsvezel, 160 mg cholesterol en 360 calorieën (1515 kJ).

 

Meer recepten

Deze filotaart is slechts een van vele recepten uit de koolhydraatarme keuken. Wil jij meer inspiratie opdoen? Lees dan onze review van het boek de Afslank Receptenbijbel, de koolhydraatarme kookhit van dit moment.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

4

No Responses

Write a response