Bloemkoolcurry

Als je van bloemkool houdt, zoals ik, is deze bloemkoolcurry helemaal het einde. Ik maak het recept vrij vaak en ben er dus behoorlijk bedreven in. Onlangs heb ik het geprobeerd met broccoli, maar daar was ik uiteindelijk minder gecharmeerd van. Hoewel veel mensen het idee hebben dat broccoli en bloemkool hetzelfde zijn (en ook hetzelfde smaken), houd ik er een andere mening op na. Geef mij maar bloemkool, zeker in dit gerecht.

Al met al kost het ongeveer een uur om dit te bereiden, maar daar hoort ruim een half uur marineren bij.

 

Je hebt nodig:

  • 1 lekker grote bloemkool, in kroosjes verdeeld
  • olie om te frituren

Voor de marinade:

  • 1 grote ui in grote stukken gehakt
  • 4 eetlepels yoghurt
  • 1 theelepel verse gember (geraspt)
  • 2 tenen uitgeknepen knoflook
  • 3 verse groene en fijngehakte chilipepers (haal het zaad eruit)

Voor de kerriesaus:

  • 1 fijngehakte ui
  • 2 eetlepels ghee
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels slagroom
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1,5 eetlepel ram masala

 

Bereidingswijze

Doe de marinade-ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en maal ze goed door tot er een gladde pasta over blijft.

Doe deze in een kom en voeg de bloemkoolroosjes eraan toe. Schep alles goed om, zodat de bloemkool goed bedekt raakt met de marinade. Laat minstens 30 minuten intrekken.

Pak een diepe steelpan en door hier een laagje olie in. Verhit die tot 160 graden. Frituur de bloemkoolroosjes (circa 3 tegelijk) 30 seconden in deze olie of tot ze lekker goudbruin zijn.

Laat de bloemkoolroosjes vervolgens uitlekken op keukenpapier.

Neem een diepe, grote koekenpan om de ghee in te verhitten. Doe de ui erbij en bak deze 5 minuten tot hij goudgeel is. Voeg dan de room, de chilipoeder, de garam marsala, de tomatenpuree en 375 ml water toe (plus eventueel wat zout, als je niet zonder kunt).

Sudder dit gedurende 3 minuten op een middelhoog vuur.

Voeg de bloemkoolroosjes aan deze saus toe. Laat het nog een minuut of 6-7 door sudderen. Let goed op dat de saus niet te droog wordt. Gebeurt dat wel? Voeg dan meer water toe.

 

Voedingswaarde

Per portie: 2,5 gram eiwit, 9 gram vet, 4,5 gram koolhydraten, 2 gram voedingsvezel, 27 mg cholesterol en 110 calorieën (458 kJ).

 

Meer recepten?

Heb je behoefte aan meer hoofdgerechten die koolhydraatarm zijn en bijdragen aan een betere gezondheid? Bekijk dan de Afslank Receptenbijbel in onze review.

3

No Responses

Write a response

Inline
Inline