Amandeltaartjes van chocolade

Twijfel jij ook wel eens wat je je gasten (of jezelf!) voorzet als dessert? Het ligt heel erg gevoelig, want de meeste desserts gaan toch al tegen de 15 tot 20 gram koolhydraten per portie. Dat leidt tot veel commotie, merk ik via sociale media en reacties op mijn recepten. Ik zou het niet koolhydraatarm mogen noemen, want er zitten koolhydraten in. Tja, de term “koolhydraatarm” suggereert ook niet dat er geen koolhydraten in zitten.

En ik doe gewoon waar ik zelf zin in heb en je kan me volgen als jij er ook zo over denkt. Dus dit recept voor amandeltaartjes met chocolade deel ik maar wat graag met je.

Teveel koolhydraten (15 gram per 100 gram) naar jouw zin? Dan moet je het gewoon negeren.

 

Je hebt nodig:

  • 60 gram boter in blokjes (direct uit de koelkast, dus niet laten opwarmen)
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 125 gram bloem
  • 1 ei
  • 90 gram fijne tafelsuiker
  • 90 gram amandelen (gemalen)
  • 18 amandelen (zonder vliesjes)
  • 2 eetlepels cacao
  • 3 eetlepels slagroom
  • 3 eetlepels abrikozenjam

 

Bereidingswijze

Zet de oven alvast aan op 180 graden. Neem twee taartblikken met 12 holtes en vet ze in met de boter. Pak de keukenmachine om hier de bloem in te draaien met de boter en de poedersuikers. Dit duurt maximaal 15 seconden, tot er een fijn, maar kruimelige mix ontstaat.

Doe het citroensap erbij en draai het deeg tot een balletje. Rol het vervolgens tussen twee vellen bakpapier uit tot het 6 mm dik is. Steek hier rondjes uit met een vormpje.

Deze vormpjes druk je in de gaten van de taartblikken. Zet ze daarna 20 minuten in de koelkast om te stollen.

Met een handmixer klop je het ei en de suiker tot een romige mix. Zeef de cacao hier overheen en werk de amandelen en het room ook door deze mix heen.

Haal de taartblikken uit de koelkast. Schep op elk taartje een beetje abrikozenjam. Schep dan de vulling erop en leg in het midden hiervan een amandel.

Stop de taartjes gedurende een kwartier in de oven. Houd in de gaten dat ze goed stevig worden van boven, maar niet aanbraden.

Laat ze uit de oven nog een minuut of 5 afkoelen in de taartblikken. Daarna kun je de taartjes eruit halen en nog even laten afkoelen op een bord of een roostertje.

 

Voedingswaarde

Per koekje: 2 gram eiwitten, 8 gram vet, 15 gram koolhydraten, 1 gram voedingsvezel, 23 mg cholesterol, 135 calorieën (560 kJ).

 

Meer recepten

Heb je zin in meer recepten, voor onder andere desserts? Lees dan onze review van het kookboek “de Afslank Receptenbijbel” en krijg meer dan 100 heerlijke, gezonde recepten in handen voor elk moment van de dag.

3

No Responses

Write a response

Inline
Inline